iStock-982280982

Hunkemoller: video-powered recruitment

Met behulp van een veelzijdig ATS en geautomatiseerde video interviews is Hunkemöller erin geslaagd haar wervings en selectiestrategie ‘Hire for attitude/train for skills’ met succes uit te voeren, waardoor het bedrijf een meer volledige eerste indruk van de kandidaten krijgt en betere medewerkers aanneemt. Het wervingsproces is hierdoor vereenvoudigd en een verlengstuk van het aantrekkelijke merk geworden.

Hunkemöller, in 1886 in Amsterdam opgericht, is uitgegroeid tot het grootste lingeriemerk van de Benelux. De winkelketen, met ongeveer 3500 werknemers en meer dan 700 winkels in 16 landen, heeft een multi-channel strategie ontwikkeld voor uitbreiding van de activiteiten in heel Europa en daarbuiten.

Hunkemöller, dat in 2015 alleen al 52 nieuwe winkels opende, wilde een operationeel proces ontwikkelen dat toegerust was op de toename in de vraag naar nieuw personeel voor de uitbreidingsplannen voor de jaren 2015-2019. Vanwege het grote aantal nieuwe vacatures en de populariteit van het merk, ontvangt het bedrijf meer dan 70.000 sollicitaties per jaar, waardoor het wervings- en selectieproces onder enorme druk stond.

Vanuit het besef dat de medewerkers het hart van het bedrijf vormen, werd het programma ‘Hire for attitude/train for skills’ ontwikkeld om het belang van de juiste persoonlijkheid in het Hunkemöller DNA te benadrukken. Tegelijkertijd maakte het enorme aantal sollicitanten het moeilijk om op een efficiënte manier het kaf van het koren te scheiden. Veel sollicitanten werden uitgenodigd voor een gesprek op basis van hun CV, maar werden na hun eerste gesprek afgewezen. Op die manier werd veel kostbare tijd van de vacaturehouder, de recruiter en de kandidaten verspild. Het nieuwe proces leidde tot een aanzienlijke verbetering van het wervingspercentage en minder personeelsverloop.

Naadloos en efficiënt proces

Hunkemöller wilde in de kortst mogelijke tijd een groot aantal kandidaten voor klantgerichte functies aannemen. Om dit te realiseren moest de retailer het bestaande proces herzien. De focus was er niet alleen op gericht om snel en eenvoudig het beste talent te kunnen selecteren, maar ook om te zorgen voor een efficiënt proces dat aansloot bij de voorkeuren van de ideale kandidaten en de positionering van Hunkemöller als een aantrekkelijk merk zou versterken.


Om een effectiever en efficiënter proces te creëren vroeg Hunkemöller HROffice Recruitment en Video recruitment-provider Cammio om een geïntegreerde online omgeving te ontwikkelen waarmee kandidaten op een snelle maar aantrekkelijke manier op afstand kunnen worden geïnterviewd. De CEO van Hunkemöller speelt een belangrijke rol bij het sollicitatieproces; hij stelt de kandidaten op video vragen. Kandidaten die niet worden aangenomen worden vervolgens ook door de CEO per video op de hoogte gesteld. Deze combinatie speelt bij Hunkemöller een centrale rol in het proces van voorselectie, dat gericht is op de persoonlijkheid van de sollicitant. Geïntegreerde videowerving is daardoor de perfecte oplossing om de doelstellingen van Hunkemöller te realiseren.

Voor het energieke en innovatieve wervings- en selectieteam van Hunkemöller bleken HROffice Recruitment en de video-interviews van Cammio de perfecte oplossing te zijn voor een naadloze en efficiënte video-interviewwerkstroom. Vanaf een proefproject in Nederland en Denemarken, waarbij men op zoek was naar tijdelijke medewerkers, winkelmanagers, verkoopassistenten en assistent- winkelmanagers, zorgde deze gecombineerde benadering voor een volledig geïntegreerd proces dat aansluit bij het DNA van Hunkemöller.

Met behulp van een gedetailleerde workflow en geautomatiseerde video-interviews kon Hunkemöller op een efficiënte manier grote aantallen sollicitanten screenen, zonder dat dit ten koste ging van de beleving van de kandidaten. Door het gebruik van video kreeg men een betere eerste indruk van de sollicitanten en werd het eenvoudiger om de beste kandidaten in de vroege fase van het selectieproces aan te wijzen. De interviews konden door het Hunkemöller-team vanuit het recruitmentsysteem intern worden gedeeld en beoordeeld, zodat meer mensen bij de selectie van de meest geschikte kandidaten konden worden betrokken. Één van de resultaten was dat een kleinere en beter gekwalificeerde groep kandidaten voor een persoonlijk gesprek werd uitgenodigd, waarmee het resultaat van de methode was aangetoond. Met het vernieuwde proces werd 1 op de 28 kandidaten aangenomen. Van de kandidaten die na het eerste interview werden geselecteerd, werd 1 op de 5 aangenomen. Voorheen was dit resultaat 1 op de 150 en 1 op de 12 na het eerste interview.

Vervolgens werd dit efficiënte proces bij de uitbreiding van het aantal winkels in meerdere landen in Europa uitgerold. Het gebruik van video heeft niet alleen geholpen bij de verbetering van het interne proces; uit de feedback bleek ook dat 80% van de kandidaten zeer positief was over het gebruik van het platform.
Dankzij HROffice Recruitment en Cammio heeft Hunkemöller zijn wervings- en selectieproces efficiënter gemaakt en de kwaliteit van zijn nieuwe medewerkers verhoogd. Sinds de introductie heeft Hunkemöller duizenden uitnodigingen aan kandidaten overal in Europa gestuurd, waarna een eerste screening van de kandidaten plaatsvond op basis van persoonlijkheid en houding, om nieuwe en gepassioneerde medewerkers te vinden. Ter verdere versterking van hun werving en selectie heeft Hunkemöller in 2016 een begin gemaakt met de verdere uitrol van deze gecombineerde benadering van recruitmentsysteem en video in Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland en in de Benelux.

Zorgen voor een geweldige ‘on brand’ ervaring voor de sollicitant en tegelijkertijd zorgen voor een efficiënt wervings- en selectieproces. Dat is wat we samen met HROffice Recruitment en Cammio hebben gerealiseerd. We zijn erin geslaagd het beste van twee werelden in één proces te combineren!

Suzanne

Suzanne Jansonius
Global Recruitment & Talent Manager, Hunkemoller