over-deen

Verdubbeling aantal sollicitaties Deen Supermarkten

Hoe stroomlijn je het recruitmentproces als grote supermarkt met ruim 80 filialen en ruim 9000 werknemers in dienst? Voor die vraag stond Deen Supermarkten, totdat zij gebruik ging maken van HROffice.

De recruitmentuitdaging van Deen

Sinds 1933 is Deen een belangrijke speler in de retailbranche. Gert-Jan de Geus, personeelsadviseur bij Deen: “Onze winkels groeien snel en onze teams worden steeds groter. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe medewerkers. We krijgen ruim duizend sollicitaties per week binnen en het is aan de supermarktmanagers daar de juiste kandidaten uit te selecteren. We zijn voornamelijk op zoek naar hulpkrachten. Dit zijn vooral jonge mensen die via hun mobiel solliciteren. Daarom wilden we een ATS-systeem en werken-bij-website waarbij mensen gemakkelijk kunnen solliciteren bij Deen. En dat hebben we gevonden bij HROffice.”

HROffice door de ogen van Gert-Jan de Geus
Personeelsadviseur bij Deen Supermarkten

Een goed recruitmentsysteem voor een goede prijs

“We waren op zoek naar een recruitmentsoftware-leverancier die écht bij Deen past. We zijn een kruidenier zonder teveel poespas en dat zochten wij ook in een nieuw recruitmentsysteem. Er zijn heel veel collegabedrijven die net als HROffice alles aanbieden, zoals mooie analyses en te gekke websites, maar voor bedragen die niet bij Deen passen. Deen is een kruidenier, dus willen we een goed recruitmentsysteem voor een goede prijs. En daarom kwamen we uiteindelijk uit bij HROffice. Zij maakten voor ons een pakket op maat. Hier zit precies in wat Deen nodig heeft voor de juiste prijs.”

Een laagdrempelige sollicitatieprocedure met een werken bij website

Naast dat we op zoek waren naar een goed ATS-systeem, wilden we ook kandidaten op een simpele manier kunnen bereiken met een mooie en gebruiksvriendelijke werken bij website. Voor ons was het belangrijk dat men gemakkelijk vacatures kan vinden op de werken-bij-website, op een simpele en snelle manier kan solliciteren, en weinig gegevens hoeft achter te laten om zo het sollicitatieproces laagdrempelig te houden. Ons doel met de werken bij website was, en is nog steeds, zoveel mogelijk sollicitaties binnenkrijgen. En dat is gelukt. Doordat onze werken bij website op de juiste manier door HROffice is ingericht, is het aantal binnenkomende sollicitaties verdubbeld. Dat helpt ontzettend om de juiste medewerkers voor in onze winkels te vinden.

Bijsturen vanaf de zijlijn

“We zochten een recruitmentsysteem dat we geheel naar onze eigen visie zouden kunnen inrichten. Voor ons als personeelsadviseurs is het belangrijk dat we vanaf de zijlijn kunnen zien hoe een vacature presteert. Komen er voldoende sollicitaties binnen? Krijgen al deze kandidaten een reactie vanuit Deen? En kunnen we de vacaturecampagne zo ondersteunen dat er meer sollicitaties binnenkomen? Op die manier kunnen wij met behulp van HROffice Recruitment als afdeling Personeel & Organisatie de supermarktmanagers zo goed mogelijk ondersteunen in het selecteren van de juiste sollicitanten.”


Het recruitmentproces vóór zijn met talentpools
“Daarnaast zijn we heel blij met de talentpool functionaliteit van HROffice. Deen heeft in een aantal steden meerde filialen. Als bijvoorbeeld een kandidaat solliciteert bij een filiaal in Purmerend terwijl dat filiaal op dat moment geen openstaande vacatures heeft, dan zou het handig zijn als deze sollicitant bij een ander filiaal in dezelfde stad terecht zou kunnen komen. Daarvoor is de HROffice talentpool heel handig. Iedereen die solliciteert in Purmerend, maar die we helaas niet direct kunnen koppelen aan een filiaal, komt in de talentpool terecht. Een filiaal dat een openstaande vacature heeft kijkt in die talenpool en kan daaruit geschikte kandidaten selecteren. Zo ben je het vacatureproces misschien wel voor en hoef je niet eens een vacature uit te zetten omdat je al genoeg kandidaten in je talentpool hebt verzameld. Dat is natuurlijk heel waardvol.”

HROffice door de ogen van Klaas Kessler
Supermarktmanager bij Deen Supermarkten, Rijnstraat Amsterdam

Crisis in de retailbranche

“Op dit moment is er een overvloed aan werk in Nederland en iedereen kan overal terecht. Dan is de supermarkt toch snel een ondergeschoven kindje. Er zijn daardoor grote tekorten in onze branche aan geschoold en ongeschoold personeel. Daar proberen we bij Deen wat aan te doen. Vooralsnog gaat het de goede kant op. Onlangs zijn we gestart met HROffice en ik merk sindsdien een enorme stijging in het aantal sollicitaties dat binnenkomt. Voorheen had ik weken dat er één tot twee sollicitaties per week binnenkwamen, maar nu zijn het er meerdere per dág. Dat is een behoorlijke verbetering ten opzichte van wat ik gewend was.”

Nieuwe doelgroepen aanspreken

“Wat ik persoonlijk heel interessant vind is dat ik zie dat er ook sollicitaties binnenkomen uit hoeken van het land waaruit ik ze niet zou verwachten. Dit betekent dat de werken bij website kandidaten triggert die we voorheen niet bereikten. Je bent gewend dat de kandidaten je winkel binnenwandelen of via onze eigen website solliciteren. Mensen die op die manieren solliciteren zijn altijd al bekend met een Deen-filiaal, anders solliciteer je niet via die manier. Maar nu zie ik dat er ook sollicitanten in het ATS-systeem naar boven komen uit plaatsen waar helemaal geen Deen-filiaal gevestigd is. Dat is heel prettig. ”

Overzicht over het gehele recruitmentproces

“In het verleden zat achter het sollicitatieproces een P&O-afdeling die eerst de sollicitaties al in grote lijnen ging uitfilteren. Ik merk dat ik veel meer kennis heb van de lokale markt en dus ook beter weet wat voor type mensen ik het beste kan uitnodigen om bij mij in dienst te komen. Het is fijn dat ik nu middels het HROffice ATS zelf het gehele overzicht heb van alle sollicitaties. In één oogopslag weet je welke kandidaten er op je vacatures hebben gereageerd en wat de status van hun sollicitatie is. Het is handig dat als je een paar dagen later weer inlogt je meteen overzicht hebt welke sollicitaties er in de tussentijd nieuw binnen zijn gekomen, welke kandidaten er uitgenodigd zijn voor een gesprek en wie al is aangenomen of afgewezen.”

Eén systeem voor de gehele organisatie

“Daarnaast is het heel handig dat iedereen binnen de organisatie met het HROffice recruitmentsysteem kan werken. Daardoor weet je van elkaar waar iedereen mee bezig is. Ik als supermarktmanager nodig de kandidaten wel uit voor een sollicitatiegesprek, maar voer deze gesprekken niet zelf. Dit doen de teamleiders van het filiaal. Die kunnen met HROffice per vacature zien welke sollicitaties er binnen zijn gekomen. Zo kan de juiste teamleider bijvoorbeeld de sollicitaties voor kassamedewerker oppakken. Daarnaast kun je elkaar door het gezamenlijk gebruik van het ATS-systeem beter te hulp schieten, omdat je een beter overzicht over je recruitmentproces hebt. Dit vereenvoudigt je werk, waardoor je meer tijd overhoudt voor andere zaken. Dat is natuurlijk ideaal als supermarktmanager.”