Miss Etam recruitmentsite

Videosollicitatie belangrijkste onderdeel van wervingsproces Miss Etam

Goed personeel is schaars, dat weet ook Miss Etam. Met bijna 100 winkels in Nederland heeft de damesmodeketen altijd een groot aantal vacatures openstaan. Toch gaat de quality-of-hire met sprongen vooruit. Hoe? Door bijna geen aandacht meer aan CV en motivatiebrief te schenken en slechts één gesprek met een kandidaat te voeren na een videosollicitatie. Hoe dat werkt? Dat lees je in onderstaand interview met Kim Thannhauser, HR Business Partner Miss Etam!

Lef, verkoop en service

Bij Miss Etam geloven we niet meer in een selectie op basis van een CV en motivatiebrief, zegt Thannhauser. ‘Een combinatie van lef, verkoop en service staat bij Miss Etam hoog in het vaandel. Maar dit zijn eigenschappen die je niet in een kandidaat herkent op basis van een cv of een motivatiebrief. Daarom vinden wij het belangrijk om te ervaren hoe een persoon overkomt.’

Videosollicitatie standaard onderdeel van procedure

Via Cammio wordt elke kandidaat gevraagd een videosollicitatie in te sturen. ‘Ongeacht de vacature, een videosollicitatie is standaard onderdeel van de procedure’, vertelt Thannhauser. ‘Na de sollicitatie ontvangen kandidaten een videolink. Zonder deze link te openen gaan ze niet verder in het proces en ontvangen ze een afwijzing. In het begin was de verplichte video wel even spannend’, geeft ze toe. Gelukkig heeft het niet voor minder sollicitanten gezorgd. ‘Wij krijgen nog steeds veel sollicitanten binnen, zeker 150 per maand. Maar dit zijn nu wel 150 kandidaten die serieus geïnteresseerd zijn en de moeite hebben genomen een videosollicitatie op te nemen.’

Door de zenuwen heen kijken

‘Om er zeker van te zijn dat de sollicitant bij Miss Etam past willen we graag de persoon écht leren kennen. Daarom krijgen de kandidaten in de videosollicitatie vijf vragen over commercie en klantbenadering. Elk antwoord mag maximaal een minuut duren’, verklaart Thannhauser. Het is heel logisch dat het spannend is om via video antwoord te geven. Onze recruiter herkent de zenuwen en is erop getraind hier doorheen te kijken.

Eerste gesprek meteen het laatste

Of de kandidaat wel of niet door mag in het wervingsproces wordt besloten op basis van de videosollicitatie. ‘Het CV en een eventuele motivatiebrief worden pas in de volgende stap; het sollicitatiegesprek met de regiomanager en de recruiter of een HR-adviseur meegenomen. Het eerste is meteen ook het laatste gesprek. Kort daarna wordt er besloten of je bij Miss Etam gaat starten, aldus Thannhauser.

Snellere aannames met meer kwaliteit

Om de kandidatenstroom goed te kunnen verwerken, is ook HROffice Recruitment aangeschaft. ‘Door HROffice Recruitment zitten we niet langer vast aan een administratieve rompslomp met veel handmatige handelingen, maar ervaren we juist een flinke tijdsbesparing. Door gecentraliseerde recruitment is de kwaliteit van de reacties toegenomen, waardoor minder kandidaten ‘beoordeeld’ hoeven te worden’, zegt Thannhauser. Daardoor is de doorlooptijd minder en kan het aannameproces sneller verlopen. Ook biedt het recruitmentsysteem Miss Etam de mogelijkheid kandidaten direct te controleren via het waarschuwingsregister van Stichting Fraude Aanpak Detailhandel.

Nieuwe werkenbij-website

Naast een nieuw recruitmentsysteem aan de achterkant zorgde HROffice ook voor een heel nieuwe ‘voorkant’. De recruitmentsite die Miss Etam had, was namelijk ‘sterk verouderd en niet meer passend bij de uitstraling die we als merk wilden hebben’, aldus Thannhauser. ‘Een goedwerkende werkenbij-site kon naar onze mening dan ook niet ontbreken.’ Thannhauser roemt de nieuwe werkenbij-website om de vindbaarheid van de vacatures, het frisse ontwerp dat aansluit bij zowel de doelgroep als de corporate website, en de integratie met het recruitmentsysteem aan de achterkant. ‘De site is veelal, samen met de winkel, de start voor de Employer Journey.

De juiste koppelingen

‘Op onze recruitmentsite vertellen we over onze cultuur en interne waarden. Maar het is ook onze portal waarin de juiste koppelingen verwerkt zitten. Denk aan het videosolliciteren, op termijn willen we ook ons HR-systeem eraan koppelen en nieuwe medewerkers voor onze pre- en onboarding app ermee kunnen uitnodigen. Zo kunnen we nog meer efficiency behalen.’

Meer inspiratie uit klantcases halen?

Lees elke maand de nieuwsbrief van HROffice en kom meer te weten over het vinden, ontwikkelen en behouden van de juiste medewerkers door het gebruik van slimme, eenvoudig te koppelen en te gebruiken (HR) SaaS technologie. Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!