De belangrijkste HR trends en ontwikkelingen in 2020
Het einde van het jaar nadert en het zou natuurlijk fantastisch zijn als je jouw recruitment- en HR-doelstellingen van 2019 succesvol hebt behaald.
Ongetwijfeld heb je ondertussen al nieuwe wensen en/of doelstellingen voor het nieuwe jaar opgesteld. Daarom nemen we je graag mee in de HR trends en ontwikkelingen voor 2020, vanuit onze eigen ervaringen in de markt. Wellicht dat deze zeven onderwerpen jou kunnen helpen jouw recruitment in het nieuwe jaar naar een nóg hoger niveau te tillen.
Lees snel verder en ontdek zeven HR trends en ontwikkelingen voor 2020!
1. Employer Value Proposition - de basis van je recruitment & HR beleid
Een goede basis is natuurlijk essentieel om organisaties te ondersteunen bij het bepalen en behalen van de HR- en recruitmentdoelstellingen.
Daarnaast zorgt het ook voor beter inzicht in de manier waarop de organisatie als werkgever wordt omschreven, wat de organisatie uniek maakt, waar de kracht ligt, wat de USP’s zijn en welke punten meer aandacht nodig hebben. Denk daarbij aan de juiste positionering, candidate experience en interne mobiliteit.
Een Employer Value Proposition (EVP) kan een dergelijk inzicht geven. Veel organisaties hebben een dergelijke basis goed neergezet en een EVP verwoord, waarmee zij vervolgens bepalen hoe zij nieuwe medewerkers kunnen aantrekken. Een EVP helpt ook bij het behouden van medewerkers. Echter zien wij ook dat HR en recruitment nog te weinig aandacht krijgen binnen een organisatie, laat staan dat zij gebruikmaken van een EVP.
Juist om te kunnen anticiperen op de continue veranderende arbeidsmarkt is een goede basis van groot belang. Er is nu eenmaal veel vraag naar talent. De werknemers maken het verschil binnen een organisatie. Daarbij kunnen werkgevers ook gebruikmaken van de corporate identiteit óf de EVP nieuw leven inblazen.
2. Best of breed - focus op de instroom, doorstroom en uitstroom
HR processen leuker en makkelijker maken? Maak gebruik van de juiste techniek!
Slimme en eenvoudig te koppelen (HR) SaaS technologie maakt het eenvoudiger om de juiste medewerkers te vinden, te ontwikkelen en te behouden. Door focus te leggen op het instroom-, doorstroom- en uitstroomproces is het mogelijk om personeel duurzaam en kostenefficiënt in te zetten.
Met behulp van ‘best of breed’ wordt het mogelijk om op ieder onderdeel van het proces maximaal in te zetten. Daarnaast ben je niet afhankelijk van één leverancier voor het totale proces. Ook wordt het door de flexibiliteit van de technologie makkelijker om te anticiperen op andere wensen in het proces.
Dit is mogelijk zolang de technologie voldoet aan de AVG-voorwaarden en de partner, waarmee wordt samengewerkt, bereid is om te koppelen met andere applicaties. De data kan vervolgens worden gebruikt om de processen binnen het instroom-, doorstroom- en uitstroomproces te optimaliseren.
3. Werken-bij site - het visitekaartje van de organisatie
De kracht en de toegevoegde waarde van het inzetten van een goede werken-bij site wordt steeds meer top-of-mind. De werken-bij site is het visitekaartje voor de organisatie.
Breng de juiste informatie bij de kandidaat met een eigen werken-bij website en denk daarbij in beeld, video en verhaallijnen. Zo vind je makkelijker de perfecte match. Op deze manier zorg je niet alleen voor een optimaal recruitmentproces, maar bewaak je ook de uitstraling en cultuur van je organisatie.
Door eenduidig naar buiten te treden, kom je als werkgever en merk sterk en consistent over. Zo vergroot je de kans op het vinden van geschikte kandidaten voor jouw organisatie. Daarnaast kan de data van de werken-bij sites worden gebruikt om een doelgroepspecifieke journey in te richten.
De data kan daarbij ook helpen om recruitmentcampagnes te verbeteren en de mogelijkheden van het ATS systeem te optimaliseren.
4. ATS - maak gebruik van partners, predictive hiring en search & matching
Een goed ingericht ATS systeem is essentieel om grip te krijgen op het recruitmentproces. Iedere organisatie heeft andere wensen bij de instroom van nieuwe medewerkers. Focus je daarbij niet alleen op de doelgroepen die je als organisatie wilt bereiken, maar kijk ook of iemand daadwerkelijk binnen de organisatie en/of de afdeling past.
Bij het werven kun je gebruikmaken van algoritmen en kunstmatige intelligentie, maar dat dient geen doel op zich te worden. Menselijke interactie blijft belangrijk! Daarbij kijken organisaties steeds meer hoe er grip gekregen kan worden op de kwaliteit en kwantiteit van de werving en welke partijen daarbij kunnen helpen. Predictive hiring speelt daarin steeds een grotere rol. Ook search & matching op basis van kwantitatieve observaties wordt hierin steeds belangrijker.
5. Candidate experience - verplaats je in de doelgroep
Naast een goede inventarisatie van de wensen en mogelijkheden ligt de focus in 2020 ook steeds meer op een optimale candidate experience. En dit geldt uiteraard voor zowel de instroom, doorstroom en uitstroom.
Recruitmentafdelingen bekijken de mogelijkheden vaker vanuit een marketing oogpunt, waarbij men zich steeds meer verplaatst in de specifieke doelgroep. Wees positief-kritisch. Vraag aan de kandidaat hoe zij het proces hebben ervaren en neem de feedback mee in je recruitment!
6. Inzetten op behoud van personeel - verbeter de interne mobiliteit
Interne mobiliteit is een uitstekende oplossing als het gaat om medewerkerstevredenheid, verloop en ziekteverzuim.
Bestaande structuren kunnen doorbroken worden wanneer organisaties ervoor kiezen om interne mobiliteit te stimuleren. Oude structuren kunnen er namelijk voor zorgen dat je het talent van de medewerkers onbenut laat.
We raden je aan om meer te focussen op interne mobiliteit wanneer:
- Voor 50% van de medewerkers een gebrek aan doorgroeimogelijkheden een reden is om te stoppen.
- De uitstroom van goed personeel nauwelijks opgevangen kan worden met nieuwe instroom.
- Slechts 30% van de medewerkers op de hoogte is van de interne mogelijkheden en kansen.
Goede interne mobiliteit bespaart daarnaast veel tijd en geld en vergroot de betrokkenheid en kwaliteit van medewerkers.
Lees ook: Whitepaper: verbeter je interne mobiliteit
7. Pro-actieve recruiter - betrek andere afdelingen in het recruitmentproces
Bovenstaande HR trends en ontwikkelingen vragen meer van de mensen die direct betrokken zijn bij het recruitmentproces.
Je moet niet alleen verstand hebben van recruitment, maar ook van (online) media, push- pullfactoren, techniek, data en sales om vacatures succesvol te kunnen vervullen. En in dat opzicht nemen de mogelijkheden ook alleen maar toe.
Het wordt dan ook steeds belangrijker om andere afdelingen pro-actief in je recruitmentproces te betrekken, zodat je toegang hebt tot de juiste kennis en ervaring. Recruitment, HR, Communicatie, Marketing en IT kunnen allemaal een belangrijke rol spelen bij het behalen van de doelstellingen van 2020. Daarbij maken zij het HR proces ook nog eens leuker en makkelijker!
Wil je jouw recruitment een boost geven in het nieuwe jaar met onze eenvoudig te gebruiken HR-applicaties? Neem contact met ons op! Wij bespreken de mogelijkheden graag in een persoonlijk gesprek.