HR-professional coronavirus

Hoe ga je als HR-professional om met het coronavirus?

Het coronavirus brak in december 2019 uit in de stad Wuhan in China en verspreidt zich sindsdien over de hele wereld. Het virus houdt nu ook Nederland in zijn greep en werkgevers zitten met de handen in het haar. Want hoe zorg je ervoor dat het geen negatieve invloed heeft op de omzet? En hoe ga je ermee om op de werk- of thuisvloer? Deze laatste vraag is voor de HR-afdeling weggelegd. Welke stappen onderneem je als HR om de rust op de werkvloer te bewaren, zodat de organisatie optimaal kan blijven functioneren?

Stel een bedrijfscontinuïteitsplan op

De eerste stap voor werkgevers is het maken van een bedrijfscontinuïteitsplan. Hiermee bereid je je voor op de mogelijke gevolgen van het coronavirus op het reilen en zeilen van de organisatie. De HR-afdeling speelt hier een grote rol in, vooral bij het nemen van maatregelen die gericht zijn op de zorg van de medewerkers. Lees verder en ontdek welke stappen jij als HR-professional kunt nemen!

Communiceer duidelijk met het personeel

In deze tijd heerst er veel onzekerheid, ook onder het personeel. Er kunnen elk moment nieuwe maatregelen aangekondigd worden die invloed hebben op hun baan. Als HR-professional kun je wat van die angst en onzekerheid wegnemen, door tijdig en duidelijk te communiceren over de gevolgen voor het personeel. 

Wees ook open en eerlijk in de communicatie. Het personeel zit ongetwijfeld met veel vragen. Wijs een contactpersoon aan waar zij terechtkunnen en zorg dat je al hun vragen beantwoordt.

Heb je de richtlijnen opgesteld binnen je bedrijfscontinuïteitsplan? Communiceer deze dan ook duidelijk naar je medewerkers. Leg alle richtlijnen vast in een document en deel deze aan alle medewerkers uit, zowel online als offline. 

Stimuleer je medewerkers ook om zich aan de richtlijnen te houden. Heeft jouw personeel niet de mogelijkheid om thuis te werken? Hang dan bij het toilet bijvoorbeeld een bordje op waarmee je ze helpt herinneren om hun handen grondig te wassen. Of deel schoonmaakdoekjes uit, waarmee zij toetsenborden, computermuizen en dergelijke regelmatig schoon kunnen maken.

Ondersteun thuiswerkend personeel

Heeft jouw personeel de mogelijkheid om thuis te werken? Moedig dit dan ook aan en bied ondersteuning. Geef ze bijvoorbeeld tips waarmee ze productief thuis kunnen werken. Denk aan:

  • Houd je gebruikelijke werkritme aan;
  • Zorg voor een goede werkplek thuis;
  • Maak een duidelijke planning voor jezelf;
  • Plan (actieve) pauzes in;
  • Stop op tijd.


Maak vooraf ook duidelijk afspraken, zoals over de bereikbaarheid van je medewerkers. Plan bijvoorbeeld iedere dag een vast tijdstip in waarop je even met je collega’s (video)belt.

Toon begrip voor de situatie

Als HR-professional kan je nog op een andere manier het personeel van dienst zijn, namelijk door empathie te tonen. Laat je medewerkers weten dat je de situatie serieus neemt en dat je gepaste maatregelen neemt. Wees ook solidair met je personeel en bied ze wat meer flexibiliteit

Hoe vervelend de situatie ook is, de uitbraak van het coronavirus is een tijdelijke tegenslag. Zorg dan ook dat je de (recruitment)processen zo goed mogelijk door laat gaan, zodat je na het coronavirus weer op volle toeren kan draaien. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? HROffice neemt graag jouw recruitmentactiviteiten uit handen, zodat jij je op andere belangrijke zaken kunt richten. Neem contact op en bespreek samen met ons de mogelijkheden.