job-recruitment-interview-PBJGH7U

Optimaliseer de candidate experience met een ATS

Kandidaten hebben in de huidige arbeidsmarkt de macht in handen. Niet voor niets wordt een goede recruitment strategie bepaald door vraag in plaats van aanbod. Daarom wordt de candidate experience veelal als uitgangspunt genomen. Zo ook bij HROffice.

De candidate experience, ook wel de kandidaatsreis genoemd, zet een kandidaat centraal en kijkt naar de verschillende stappen die een kandidaat aflegt in een sollicitatieproces. Vanaf het moment dat een kandidaat zich laat inspireren en overgaat tot oriëntatie tot aan een daadwerkelijke sollicitatie, gesprek en aanname.

De touchpoints van een kandidaat

Hoe de reis ook verloopt, de kandidaat heeft een aantal contactmomenten met uw organisatie. Deze contactmomenten worden ook wel touchpoints genoemd. Bij iedere touchpoint beslist een kandidaat of de reis wordt vervolgd of afgebroken. Het doel van de kandidaatreis is zo min mogelijk kandidaten verliezen tijdens deze contactmomenten.

Hoe strakker je de reis aan de achterkant kunt regisseren, hoe kleiner de kans dat je tussendoor afhakers hebt of dat je mensen moet afwijzen omdat ze niet binnen jouw doelgroep passen.

Hoe kan recruitment software hierbij helpen?

Een recruitmentsysteem biedt diverse oplossingen, waarmee je het sollicitatieproces gebruiksvriendelijk kunt inrichten. Denk daarbij aan de volgende mogelijkheden:
  • Richt de sollicitatiemogelijkheid eenvoudig in, zodat kandidaten snel en gemakkelijk kunnen solliciteren.
  • Bouw een vertrouwensband op met kandidaten. Door een talentpool te onderhouden kun je op regelmatige basis contact hebben met interessante kandidaten.
  • Stuur kandidaten altijd een status-update en in het geval je ervoor kiest niet met de kandidaat door te gaan een gemotiveerde afwijzing. Zelfs de (deels) automatische e-mails kun je persoonlijk maken.
  • Bouw een kandidaatsdossier op met cv, motivatie en andere besproken zaken.
  • Gebruik relevante pre-selectie vragen en/of video-pitches om kandidaten van te voren goed te kunnen beoordelen.
  • Integreer een werken-bij website zodat je op een duidelijke en onderscheidende manier jouw bedrijfscultuur en kernwaarden onder de aandacht kunt brengen. Een toegankelijk vacature-overzicht, optimale sollicitatie-omgeving en de mogelijkheid tot jobalert inschrijving sturen de kandidaat richting een uiteindelijke sollicitatie.
  • Koppel jouw HRM & salarissoftware om kandidaatsgegevens direct vanuit het dossier over te zetten.

Positive ervaringen tijdens een sollicitatieproces

Bovenstaande elementen kun je toepassen in het sollicitatieproces, zodat je kandidaten voorziet in de behoefte naar een beleving. Tenslotte worden positieve ervaringen tijdens een verjaardag enthousiast besproken, maar ook negatieve ervaringen vinden razendsnel hun weg op social media. Voorkom misgelopen kwalitatieve kandidaten en richt de candidate experience in met een goedwerkend recruitmentsysteem.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email