woman-smiling-during-recruitment-review-PVBE8TT

Top 5 functionaliteiten recruitmentsysteem

Hoe krijg je controle over jouw recruitmentproces? Een vraagstuk waar menig recruiter, HR manager of HR medewerker tegenaan loopt. Vacatures opstellen en kandidaten beheren & selecteren kan tenslotte veel tijd en geld kosten. Maar niet met een optimaal functionerend recruitmentsysteem.

Wat is een recruitmentsysteem?

Een recruitmentsysteem, ook wel ATS genoemd, is een software applicatie om alle stappen van het recruitmentproces praktisch en snel te kunnen opzetten, uitvoeren en beheren. Aanbieders van recruitmentsystemen schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond en bieden organisaties daarmee de keuze uit een compleet of modulair recruitmentsysteem. HROffice Recruitment zweert bij het laatste, zodat organisaties zelf kunnen kiezen voor functionaliteiten die nodig zijn en welke niet.

Hoe werkt een modulair recruitmentsysteem?

HROffice Recruitment kun je middels een proefperiode gratis verkennen om onder andere vacatures te beheren en kandidaten te verwerken. Overtuigd van de voordelen? Dan kun je jouw recruitmentsysteem op ieder gewenst moment omzetten naar een betaald account en uitbreiden met diverse functionaliteiten, maar de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en wellicht heb je niet alle modules nodig. Daarom bespreken wij hier de top 5 van functionaliteiten die jouw recruitment software optimaal maken.

1. Beoordelingen module

Met de module ‘Beoordelingen’ kun je een manager, teamleider of andere collega uitnodigen kandidaatprofielen te bekijken en feedback te geven. Als recruitment verantwoordelijke kun je deze beoordelingen vervolgens gebruiken om de beste kandidaten te selecteren en uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Zo kom je samen met jouw collega(s) tot de beste kandidaat. Tenslotte werken zij uiteindelijk direct samen met deze nieuwe medewerker!

Hoe het werkt?
Je kunt collega(s) vanuit het systeem een uitnodiging sturen om kandidaten te beoordelen. Hij/zij ziet vervolgens in het overzicht het complete profiel van de kandidaat en kan zo zijn/haar beoordeling geven.

Wil je ook collega’s betrekken bij het selecteren van kandidaten? De Beoordelingen module biedt vanuit het kandidaatsdossier zicht op alle gevraagde beoordelingen. Zo is voor iedereen duidelijk wie welke sollicitanten geschikt vindt en wie nog beoordeeld moet worden.

2. Vacatures beheren

Met de vacature manager kun je snel en gemakkelijk vacatures aanmaken, beheren en plaatsen op je eigen intranet, website of social media kanalen. Vervolgens kun je de vacature toekennen aan vacaturehouders en hergebruiken zodra deze opnieuw vacant is. Daarnaast kun je het sollicitatieformulier uitbreiden met pre-selectie vragen. Dankzij gerichte vragen selecteer je direct geschikte kandidaten om een sollicitatiegesprek mee aan te gaan. Zo profiteer je van de volgende voordelen:
Met behulp van pre-selectie vragen leg je een deel van het selectieproces bij de kandidaten zelf neer. Dit levert een enorme tijdsbesparing op!

3. Talentpool

Soms ontvang je zeer geschikte kandidaten, maar is er niet direct een passende baan beschikbaar. Met de module ‘Talentpool’ kun je deze talenten bewaren, zodat je hen direct kunt benaderen als er een geschikte vacature is. Dit kan veel tijd en geld besparen!

Met de Talentpool communiceer je eenvoudig en snel met jouw potentiële talenten. Deel bijvoorbeeld regelmatig updates over ontwikkelingen binnen de organisatie en benader hen persoonlijk als er een nieuwe vacature vrijkomt. Zorg er natuurlijk wel voor dat jouw talenpool up-to-date blijft.

4. Insights

Overzicht, inzicht en analyse. Dat biedt de module ‘Insights. Creëer inzicht in de resultaten van jouw wervingsacties met behulp van diverse zelfgemaakte rapportages. Denk hierbij aan cost-per-hire en time-to-hire, maar ook het aantal hires en het resultaat van de kanalen die zijn ingezet. Door diverse activiteiten van het recruitmentproces te rapporteren, beschik je over waardevolle cijfers om waar nodig bij te sturen. De rapportages zijn in Excel te downloaden en te delen. Insights biedt de volgende mogelijkheden:

5. Interview planning

Interview planning kan een tijdrovende zaak zijn. Met de module ‘Interview planning’ nodig je in een handomdraai zowel de kandidaat als collega’s uit voor een sollicitatiegesprek. Hiermee boek je niet alleen tijdswinst, maar bezorg je de kandidaat ook een optimale candidate experience.

Hoe het werkt?
Op basis van de door jouw geselecteerde datum en tijd ontvangt de kandidaat een e-mail, waarna hij/zij online kan aangeven of dit voorstel schikt. Zo niet, dan kan de kandidaat eenvoudig een ander voorstel doen. Uiteraard zie je alle afspraken overzichtelijk terug in jouw agenda, zodat je niet per ongeluk een dubbele afspraak maakt.