Man typt laptop vacatureteksten

Zo verhoog je de kwaliteit van je vacatureteksten!

Een sterke vacaturetekst is onmisbaar binnen je recruitment. Internationaal onderzoek (Jones, Smith & Chapman, 2015) toont aan dat een goede vacaturetekst een positieve invloed heeft op het aantal én de kwaliteit van de kandidaten. Maar hoe schrijf je een aantrekkelijke, wervende tekst? In deze blog geven wij je drie tips die je helpen de kwaliteit van je vacatureteksten te verhogen. Zo haal jij wél de ideale kandidaat binnen!

Tip 1: Schrijf voor je doelgroep

Allereerst is het belangrijk dat je weet voor wie je schrijft. Wie wil je bereiken én aanspreken met je tekst? Iedere doelgroep heeft andere wensen bij het zoeken naar een baan. De één vindt het belangrijk dat het salaris wordt genoemd en de ander hecht juist meer waarde aan flexibele werktijden. Zorg dat je weet wat de push- en pullfactoren van jouw doelgroep zijn, zodat je hierop in kunt spelen in je tekst. Je eigen personeel is hiervoor natuurlijk de beste informatiebron.

Lees ook: Personeel werven? Houd rekening met push- en pullfactoren

Vrouw typt op laptop vacaturetekst

Weet je welke informatie jouw doelgroep in de tekst wilt hebben? Zorg dan dat je het in de juiste tone-of-voice schrijft. Spreek je de lezer bijvoorbeeld aan met ‘u’ of met ‘je’? Volgens onderzoek van vacatureplatform TheLadders besteden we gemiddeld 76,7 seconden aan het lezen van een vacaturetekst. Het is dus belangrijk dat de tekst meteen aansprekend is voor jouw doelgroep. Verdiep je in de doelgroep en win informatie in bij je personeel, zodat jij in staat bent een tekst te schrijven waarmee je hen binnen een minuut over de streep trekt.

Tip 2: Benoem relevante & reële functie-eisen

Met de functie-eisen maak je als het ware een voorselectie van de kandidaten. Je geeft hier duidelijk aan waar de kandidaat aan moet voldoen om in aanraking te komen voor de functie. Denk aan: benodigde vaardigheden, opleidingen, persoonlijke kenmerken, kennis en werkervaring.

Zorg wel dat je realistische eisen stelt. Uit onderzoek van HR-dienstverlener Unique blijkt namelijk dat 48% van de werkzoekenden afhaakt bij een onrealistische eisenlijst. Dat is bijna de helft van de potentiële kandidaten!

Houd ook rekening met de algemene wet ‘Gelijke Behandelingen en Oordelen’ van het College voor de Rechten van de Mens bij het opstellen van de eisen. Je kunt de richtlijnen vinden op www.wervingenselectiegids.nl. In deze gids staat welke eisen je wel en niet aan potentiële kandidaten mag stellen tijdens de selectieprocedure.

Lees ook: HROffice & Adver-Online in top 50 softwarebedrijven van Nederland

Tip 3: Verwoord jouw employer value proposition

In de zee aan vacatures is het belangrijk om jezelf te onderscheiden. Dit doe je door jouw Employer Value Proposition (EVP) in je vacatureteksten naar voren te laten komen. De EVP is een belofte aan je werknemers. Hierin vertel je potentiële kandidaten wat zij van jou terugkrijgen in ruil voor hun diensten. TalentLyft verdeelt het model in vijf categorieën:

  • Compensatie
  • Voordelen
  • Doorgroeimogelijkheden
  • Werksfeer
  • Bedrijfscultuur
Employee Value Proposition Employment Hero

Compensatie

Noem je het salaris wel of niet in de vacature? Dat blijft altijd een lastig onderwerp. Wij adviseren om het wel in de tekst op te nemen. Dit kan een grote pullfactor zijn voor de kandidaat om over te gaan tot solliciteren. Daarbij wordt transparantie van de werkgever altijd gewaardeerd.

Voordelen

Natuurlijk noem je niet alleen de primaire, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit kunnen extra redenen zijn voor de kandidaat om wél te solliciteren. Denk aan: flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken of open werkplekken.

Doorgroeimogelijkheden

Vooral voor de generatie Y is het heel belangrijk om de doorgroeimogelijkheden duidelijk in je tekst mee te nemen. Dit is voor hen namelijk een grote pullfactor om bij je te solliciteren. Bied je jouw werknemers trainingen en cursussen? Zet het in de tekst!

Werksfeer

Een beschrijving van de werksfeer mag ook niet ontbreken. Voor sollicitanten tussen de 15 en 34 jaar is de werksfeer, naast het salaris, de belangrijkste pullfactor. Vertel de lezer wat de sfeer op de werkvloer zo leuk maakt. Of neem een sfeervideo op en geef ze een korte rondleiding!

Bedrijfscultuur

Tegenwoordig hechten steeds meer sollicitanten grote waarde aan de bedrijfscultuur. Zij vinden het belangrijk dat hun eigen waarden overeenkomen met de waarden van het bedrijf. Schroom dus niet om de bedrijfsidentiteit naar voren te laten komen.

Bereik de ideale kandidaten met succesvolle vacatureteksten

Behoefte aan meer tips? Download de gratis whitepaper ‘Zo schrijf je een succesvolle vacaturetekst’! Zo leg jij in een handomdraai de ultieme tekst op tafel en trek je binnen een mum van tijd de perfecte kandidaat aan.