Weet je welke informatie jouw doelgroep in de tekst wilt hebben? Zorg dan dat je het in de juiste tone-of-voice schrijft. Spreek je de lezer bijvoorbeeld aan met ‘u’ of met ‘je’? Volgens onderzoek van vacatureplatform TheLadders besteden we gemiddeld 76,7 seconden aan het lezen van een vacaturetekst. Het is dus belangrijk dat de tekst meteen aansprekend is voor jouw doelgroep. Verdiep je in de doelgroep en win informatie in bij je personeel, zodat jij in staat bent een tekst te schrijven waarmee je hen binnen een minuut over de streep trekt.
Tip 2: Benoem relevante & reële functie-eisen
Met de functie-eisen maak je als het ware een voorselectie van de kandidaten. Je geeft hier duidelijk aan waar de kandidaat aan moet voldoen om in aanraking te komen voor de functie. Denk aan: benodigde vaardigheden, opleidingen, persoonlijke kenmerken, kennis en werkervaring.
Zorg wel dat je realistische eisen stelt. Uit onderzoek van HR-dienstverlener Unique blijkt namelijk dat 48% van de werkzoekenden afhaakt bij een onrealistische eisenlijst. Dat is bijna de helft van de potentiële kandidaten!
Houd ook rekening met de algemene wet ‘Gelijke Behandelingen en Oordelen’ van het College voor de Rechten van de Mens bij het opstellen van de eisen. Je kunt de richtlijnen vinden op www.wervingenselectiegids.nl. In deze gids staat welke eisen je wel en niet aan potentiële kandidaten mag stellen tijdens de selectieprocedure.
In de zee aan vacatures is het belangrijk om jezelf te onderscheiden. Dit doe je door jouw Employer Value Proposition (EVP) in je vacatureteksten naar voren te laten komen. De EVP is een belofte aan je werknemers. Hierin vertel je potentiële kandidaten wat zij van jou terugkrijgen in ruil voor hun diensten. TalentLyft verdeelt het model in vijf categorieën:
Compensatie
Voordelen
Doorgroeimogelijkheden
Werksfeer
Bedrijfscultuur
Compensatie
Noem je het salaris wel of niet in de vacature? Dat blijft altijd een lastig onderwerp. Wij adviseren om het wel in de tekst op te nemen. Dit kan een grote pullfactor zijn voor de kandidaat om over te gaan tot solliciteren. Daarbij wordt transparantie van de werkgever altijd gewaardeerd.
Vooral voor de generatie Y is het heel belangrijk om de doorgroeimogelijkheden duidelijk in je tekst mee te nemen. Dit is voor hen namelijk een grote pullfactor om bij je te solliciteren. Bied je jouw werknemers trainingen en cursussen? Zet het in de tekst!
Werksfeer
Een beschrijving van de werksfeer mag ook niet ontbreken. Voor sollicitanten tussen de 15 en 34 jaar is de werksfeer, naast het salaris, de belangrijkste pullfactor. Vertel de lezer wat de sfeer op de werkvloer zo leuk maakt. Of neem een sfeervideoop en geef ze een korte rondleiding!
Bedrijfscultuur
Tegenwoordig hechten steeds meer sollicitanten grote waarde aan de bedrijfscultuur. Zij vinden het belangrijk dat hun eigen waarden overeenkomen met de waarden van het bedrijf. Schroom dus niet om de bedrijfsidentiteit naar voren te laten komen.
Bereik de ideale kandidaten met succesvolle vacatureteksten
Behoefte aan meer tips? Download de gratis whitepaper ‘Zo schrijf je een succesvolle vacaturetekst’! Zo leg jij in een handomdraai de ultieme tekst op tafel en trek je binnen een mum van tijd de perfecte kandidaat aan.