recruitment

Zo zorg je voor bedrijfsgroei: 5 tips om de juiste mensen te vinden

Een succesvolle organisatie opzetten, honderd procent gefocust op je corebusiness. Welke ondernemer, of ondernemer in spe wil dat niet? Om dit te bereiken en als bedrijf verder te groeien, heb je goede mensen nodig. Maar hoe vind je die? Tegenwoordig komt daar aardig wat bij kijken. In deze blog deelt collega Niels Broerse zijn 5 waardevolle tips om de juiste mensen te vinden. Zodat jouw organisatie naar the next level gaat.

Thinking time

Om een succesvolle organisatie te worden en de juiste mensen aan te trekken, is het goed om allereerst stil te staan bij de basisbeginselen. Misschien ligt het voor de hand. Toch is het zó belangrijk om over onderstaande punten na te denken:

  • Wat zijn de missie en visie van je organisatie? 
  • Wat zijn organisatiedoelstellingen op de korte en lange termijn? 
  • Wanneer spreek je van succes? 
  • Welke marges moeten worden behaald voor een gezonde bedrijfsvoering? 
  • Wordt er voldaan aan de wet- en regelgeving? 


Om deze vragen te beantwoorden, heb je specifieke kennis nodig van de markt, branche, je diensten en producten. Het is essentieel om deze up-to-date informatie te verzamelen, wil je als bedrijf verder kunnen groeien. Als je deze belangrijke zaken helder hebt en je doelstellingen zijn bepaald, is tijd het voor actie. Want de kans om je doelstellingen te behalen, is het grootst wanneer je de juiste mensen op het juiste moment kunt aantrekken. Dus hoe doe je dat?

Recruitment plannen

1: Zorg voor marketing focus en zichtbaarheid

Regelmatig hoor ik het volgende van organisaties: ‘De vacature staat online op onze website en we hebben ‘m ook geplaatst op vacaturesites. Maar we krijgen geen reacties!’ ‘Kent de doelgroep de organisatie?’, is dan onze wedervraag. ‘En zo ja, wat zou een goede reden zijn om te reageren, gezien de huidige arbeidsmarkt?’ Op de eerste vraag is het antwoord meestal ‘nee’. Op de tweede vraag: ‘Tja, dit moeten we duidelijker naar voren brengen’. En dat is precies wat er nodig is. Zorg dat je organisatie employer branding als prioriteit heeft. Leg de focus op de instroom van medewerkers. Dat betekent ook dat je recruitment vanuit een marketingperspectief inzet. Net als consumenten online meestal niet gelijk tot een aankoop overgaan, werkt dat ook zo bij potentiële kandidaten. Er zijn meerdere contactmomenten nodig om in beweging te komen. 

Lees ook: HROffice gaat undercover voor employer value proposition

2: Breng structuur in het wervingsproces

Een goede basis om de juiste mensen te vinden, creëer je vervolgens door een eenvoudig en overzichtelijk recruitmentproces. Op deze manier houd je grip, ben je flexibel en kun je bijsturen indien nodig. Door slimme techniek (ATS) richt je op eenvoudige wijze het ideale proces in. Bovendien voldoe je zo sneller aan wet- en regelgeving (AVG).

3: Focus op de juiste doelgroep 

Data uit je recruitmentsysteem zet je ook in om focus aan te brengen op de juiste doelgroep. Tegenwoordig bevindt vrijwel iedereen zich online. Maar iedereen oriënteert zich op een andere manier als hij of zij bijvoorbeeld op zoek is naar een nieuwe baan. In het huidige landschap van duizenden online kanalen bieden data en techniek hierin een helpende hand. Naast het bepalen van relevante kanalen is het ook van belang om rekening te houden met de juiste push & pull factoren Ben je zichtbaar op relevante kanalen met de juiste boodschap? Dan zal je organisatie hier uiteindelijk veel tijd en geld op besparen.

Lees ook: Van complexe data naar begrijpelijke taal

4: Ga voor kwaliteit én kwantiteit

Techniek is niet alleen belangrijk om data te verzamelen. Het is ook waardevol om meer grip te krijgen op de kwaliteit en kwantiteit van kandidaten. Gebruik maken van preselectie-vragen maakt het wervingsproces veel efficiënter. Bovendien bespaart het tijd en heeft het een positieve invloed op de cost per hire. Ook door assessments in te zetten vanuit het ATS stuur je naast kwaliteit eveneens op cultural fit. 

5: Combineer techniek en data

Succesvol zijn in hetgeen wat je doet, dát is zoals gezegd het ultieme doel van iedere ondernemer. Het vinden en aannemen van de juiste mensen maakt de kans op succes vele malen groter. Om dit makkelijk en efficiënt op te pakken is het slim om techniek en data te combineren. Zo koppel je eenvoudig diverse stappen in het recruitmentproces aan elkaar. Of dat nu flexibel of ‘best of breed’ is. En dat biedt toegevoegde waarde in de huidige tijd. Zowel voor je organisatie als de kandidaat! 

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste mensen om bedrijfsgroei te stimuleren? HROffice loopt daarin voorop en denkt graag met je mee.