Groener gras_interne mobiliteit-

Het gras groener bij de buren? Stimuleer interne mobiliteit!

Aantrekkelijke carrièrekansen binnen de organisatie? Die zijn er toch niet? Het gras bij de buren lijkt groener. Jij weet wel beter. Toch blijkt uit onderzoek van LinkedIn dat bijna de helft van de medewerkers er zo over denkt. Ze hebben geen idee welke groeimogelijkheden – lees nieuwe kansen – er liggen bij de huidige werkgever. Zo concludeerde ook Randstad. Wil je voorkomen dat jouw talent zijn of haar geluk ergens anders beproeft? Verbeter dan je interne mobiliteit!

Waarom is interne mobiliteit zo cruciaal?

Nieuw talent vinden is vaak een kostbare en tijdrovende exercitie. Zijn ze eenmaal binnen, ge-onboard en helemaal up and running, zul je nét zien dat die andere cruciale medewerker vertrekt naar de buren. Bepakt en bezakt met jarenlange, intern opgebouwde kennis en expertise. Met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt wil je dit natuurlijk voorkomen. Retentiemanagement zou daarom hoog op de agenda van HR moeten staan. Leg je de focus op interne mobiliteit dan ben je minder tijd kwijt aan (extern) recruitment en bespaar je kosten. Bovendien versterk je jouw employer brand en medewerkerstevredenheid. Een paar tips hoe je interne mobiliteit stimuleert.

1. Inzicht in talenten en ambities

Allereerst heb je als organisatie inzicht nodig in de talenten en ambities van je medewerkers. Vervolgens kijk je binnen je bedrijf waar ambities te realiseren zijn. Met andere woorden: waar liggen doorgroeimogelijkheden? Welke interne (tijdelijke) vacatures zijn er? En zijn deze bekend bij je medewerkers? Welk opleidingstraject bied je aan en is een carrièrepad duidelijk omschreven?

2. Motiveer je medewerkers

Heb je helder wat jouw medewerkers in huis hebben en wat je ze kunt bieden binnen je bedrijf? Juich hun ambities dan ook vooral toe. Zorg dat je een cultuur creëert waarin mensen zich vrij voelen om intern te solliciteren. Spreek dat vertrouwen ook uit. Bijkomend voordeel: een medewerker die beter op zijn of haar plek zit draagt direct bij aan het succes van de gehele onderneming.

3. Zorg voor een match

Je medewerkers matchen aan interne vacatures en tijdelijke opdrachten dankzij slimme technologie? VRT België deed het met succes en waarom ook eigenlijk niet? Intern daten houdt het werk spannend en uitdagend. Mensen krijgen de kans zich te profileren buiten de kaders van hun huidige functie met als resultaat dat talent gezien en behouden wordt. Een sterk staaltje Total Talent Management

HROffice Mobility

Structureel investeren in interne mobiliteit loont! Bij HROffice denken we graag met je mee. HROffice Mobility is speciaal ontwikkeld om interne mobiliteit binnen bedrijven professioneel vorm te geven. Zodat het gras bij de buren niet langer groener is.