Offboarding_1024x448

Scoren bij nieuw talent door je werkgeversimago? Maak een succes van offboarding!

Wat offboarding te maken heeft met je werkgeversimago? Alles! Het is zelfs essentieel om nieuw talent aan te trekken. Uiteraard zorg je al goed voor je medewerkers en staat je onboarding programma als een huis. Bovendien heb je tijd, geld en energie gestoken in het vinden en behouden van personeel. Toch ontkom je er niet aan dat mensen je organisatie weer verlaten. Omdat ze hun carrière elders willen voortzetten, of omdat ze dienen te vertrekken. Wat de reden ook is, zorg voor een laatste goede indruk. Maak ambassadeurs van je oud-medewerkers. In deze blog lees je waarom en hoe je dat doet.

offboarding

Offboarding tegen slechte recensies

Weleens reviews op Glassdoor gelezen? Oud-werknemers die hun ex-werkgever met de grond gelijk maken. Nee, de recensies zijn lang niet altijd mals en goede reclame is het zeker niet. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het voor veel bedrijven lastig om talent te vinden. Het helpt dus niet wanneer jij als werkgever slecht te boek staat. Of het nu waar is of niet. Want tja, op dit moment zijn er voor jou tien anderen. Maar er is hoop!

Offboarding voor een goed werkgeversimago

Tijd investeren in een goed offboarding programma loont. Zeker omdat de wijze waarop jij afscheid neemt van je medewerkers grotendeels bepaalt hoe zij terugkijken op jou, als werkgever. Dit is van grote invloed op je werkgeversimago, zo blijkt uit onderzoek*. Waarom? Een vertrekkende collega is, net als je huidige medewerker, het visitekaartje van je onderneming. Je hebt effort en geld gestoken in zijn of haar ontwikkeling. Bij jou hebben ze vakkennis opgedaan en in de praktijk gebracht. Wat zij vervolgens voor jou kunnen doen, is hun netwerk met potentiële medewerkers enthousiasmeren om bij jou te solliciteren. En zij kunnen ook je ambassadeur zijn als het gaat om new business, door hun nieuwe werkgever bij jou aan te dragen als klant.

Hoe zorg je voor goede offboarding?

Het gaat natuurlijk om het totaalplaatje. Dus zorg dat je solide pre-boarding, onboarding en offboarding programma’s hebt staan. Zorg daarnaast altijd voor:

  •  Een goed exitgesprek. Neem de tijd en luister naar je vertrekkende medewerker.
  • Organiseer een afscheidsmoment. Klein of groot, dat maakt niet uit. In essentie gaat het om het geven van aandacht.
  • Spreek je waardering uit en wens ze vanzelfsprekend succes met het vervolg van hun carrière.
  • Wees open en transparant over het vertrek en communiceer dit ook tijdig naar andere collega’s.
  • Zorg voor een goede overdracht en wees bereid om als referentie op te treden.

Je offboarding en werkgeversimago direct verbeteren

Je werkgeversimago beïnvloed je grotendeels zelf door een goede werkgever te zijn. we helpen je graag bij het verbeteren van je Employer Value Proposition. Wil je aan de slag met een krachtig offboarding programma en optimalisatie van jouw HR-proces? We staan voor je klaar!