Solliciteren via WhatsApp HROffice

Solliciteren via WhatsApp: laagdrempelig en kostenefficiënt

Generatie Y en Z betreden de komende jaren de arbeidsmarkt. Opgegroeid in het digitale tijdperk, zijn ze gewend razendsnel informatie op te zoeken. Met name generatie Z is opgegroeid met een smartphone in de hand. Een ‘ouderwetse’ e-mail sturen of een lang sollicitatieformulier invullen, past hier gewoonweg niet bij. Daarom kiezen steeds meer werkgevers voor een nieuwe sollicitatiemethode: solliciteren via WhatsApp!

Intakegesprek met een chatbot

Solliciteren via WhatsApp, hoe werkt dat precies? Simpel. De kandidaat vult zijn of haar telefoonnummer in op de website. Even later ontvangt hij een appje van de chatbot. Een chatbot-tool zorgt ervoor dat een virtuele assistent de kandidaat begeleidt bij het sollicitatieproces. De virtuele assistent stuurt de kandidaat een aantal selectievragen. Denk aan: leeftijd, opleidingsniveau, aantal uren dat hij of zij wil werken.

Heeft de kandidaat de sollicitatie niet helemaal afgerond? Dan stuurt de chatbot een aantal uur later een reminder om de sollicitatie af te maken. Pas wanneer de kandidaat door de voorselectie van de chatbot komt, wordt hij of zij doorgestuurd naar het hr-team. Hiermee ontlast je het team in de eerste fase van de werving en selectie.

Lees ook: Waarom elk bedrijf een werken-bij website nodig heeft

De voordelen van solliciteren via WhatsApp

De kracht van WhatsApp is het feit dat (bijna) iedereen het heeft, vooral de jongere generaties. Hiermee is het voor iedereen bereikbaar en vertrouwd. Maar solliciteren via social media heeft nog meer voordelen!

  • Laagdrempelig
  • Schaalbaar
  • Kostenefficiënt

Laagdrempelig

Met name het laagdrempelige karakter van solliciteren via WhatsApp spreekt veel kandidaten aan. Ze hoeven geen lange motivatiebrief op te stellen of tientallen vragen in te vullen in het sollicitatieformulier, maar kunnen 24/7 vliegensvlug solliciteren. In de trein, tijdens de pauze: op elk moment van de dag kunnen ze aangeven dat ze geïnteresseerd zijn in de vacature. Hiermee is de stap om daadwerkelijk te solliciteren, kleiner.

Solliciteren via WhatsApp

Bovendien maak je het solliciteren hierdoor ook makkelijker voor degenen die nog bij een andere werkgever werken. Zo kunnen zij makkelijk snel even een appje sturen onder werktijd.

Schaalbaar

Intakegesprekken kunnen tijdrovend zijn. WhatsApp-solliciteren biedt hier uitkomst. Of er nu vijf of twintig kandidaten solliciteren: voor de chatbot maakt het niets uit. Ook als het bedrijf groeit en het aantal kandidaten toeneemt, doet de virtuele assistent nog steeds zijn werk.

Een ander bijkomend voordeel is dat de kandidaat sneller een reactie terugkrijgt. Verstuur je een sollicitatiebrief via de mail, dan krijg je waarschijnlijk een paar dagen later pas een mail terug. Het hr-team heeft immers zijn handen vol.

Een chatbot daarentegen stuurt de kandidaat gelijk een appje wanneer hij een telefoonnummer achterlaat op de (werken-bij) website. Zo is de kans dat je de kandidaat tijdens het proces kwijtraakt, een stuk kleiner. Daarbij stuurt de chatbot de sollicitant een appje wanneer hij het proces niet helemaal heeft afgemaakt.

Kostenefficiënt

Dankzij WhatsApp-solliciteren hoef je geen extra hr-medewerkers aan te nemen en bespaar je het hr-team een hoop extra tijd in de eerste fase. De chatbot is prima in staat om een voorselectie te maken. Voldoet de kandidaat aan de eisen? Dan wordt hij of zij doorgestuurd naar het hr-team.

Solliciteren via social media is geen toekomstmuziek meer

Veel werkgevers zijn al overtuigd door de vele voordelen die deze nieuwe vorm van solliciteren biedt. Zo solliciteren dagelijks maar liefst 70 jongeren per dag bij de Action via WhatsApp. Ook zorginstelling Sint Jacob maakt gebruik van solliciteren via social media bij de werving van nieuw zorgpersoneel.

Lees ook: Werven in tijden van corona: op weg naar het nieuwe recruitment