Talent management - vrouw werkt vanuit huis

Doe nú aan talent management en kom sterker de crisis uit

In de huidige war for talent is het extreem lastig om personeel te vinden, binden en te behouden. Vooral in deze tijd, waarin het personeel de drijvende kracht is die de organisatie door de crisis moet slepen, is het ontzettend belangrijk om de juiste mensen in huis te hebben. Met talent management benut je de kwaliteiten van je medewerkers optimaal. Activeer en stimuleer jij het talent in jouw team? Dan pas ben je in staat om als organisatie te groeien. In deze blog legt Robert, Business Consultant, uit hoe je jouw menselijk kapitaal maximaal benut, zodat je sterker uit deze crisis komt. Lees snel verder!

Wat is talent management?

Talent management is onderdeel van HRM, waarbij je het in-, door-, en uitstroomproces van medewerkers managet. De focus ligt hierbij op het behoud én de ontwikkeling van het talent van de kandidaat.

Toch hebben sommige organisaties hier twijfels over. Want in hoeverre draagt dit middel nu echt bij aan het succes van de organisatie? En stel dat je een dure opleiding, training of cursus financiert voor een veelbelovende werknemer, dan bestaat er alsnog een kans dat hij of zij hierna de arbeidsovereenkomst opzegt en jouw investering zich niet uitbetaalt.

Dat is het risico van het vak, zullen we maar zeggen. Er is immers geen betere investering, dan een investering in je personeel, want zij moeten het voor je doen. En pak je het goed aan? Dan verklein je juist de kans dat het personeel je verlaat. Het doel van talent management is immers om talentvol personeel te behouden.  

Lees ook: Personeel behouden? Lees deze vijf tips!

Investeer in het personeel

Succesvolle talentontwikkeling begint bij een goede inventarisatie van de organisatie. Welke kwaliteiten heb je nu in huis? Waar wil de organisatie heen en welke kwaliteiten en rollen heb je daar nog voor nodig? Wanneer je inzichtelijk hebt naar welk talent je op zoek bent, start je pas met werven. Doordat je nu goed weet wat je in een kandidaat zoekt, ben je beter in staat om passend personeel te selecteren. Hiermee verlaag je het personeelsverloop.

Is de juiste kandidaat binnen? Dan is het zaak om deze te ontwikkelen en te behouden. Kijk goed welke kwaliteiten de kandidaat in huis heeft en overleg samen hoe jullie zijn of haar talenten verder kunnen doorontwikkelen. Maak direct een plan van aanpak, zodat de kandidaat ziet dat je zijn of haar ontwikkeling echt belangrijk vindt.

Dit is wat het oplevert

Investeer je nu in jouw team? Dan pluk je daar niet alleen nu, maar ook post-corona de vruchten van. Gemotiveerde en gelukkige medewerkers leveren betere resultaten, dat is een ding wat zeker is. Een investering in het personeel is een investering in de organisatie. Leg jij de focus op het identificeren, aantrekken, ontwikkelen én behouden van talent? Dan levert talentontwikkeling je deze voordelen op: 

  • Het verloop in de organisatie neemt af;
  • De werknemerstevredenheid neemt toe;
  • De productiviteit van werknemers neemt toe;
  • Er is meer interne mobiliteit;
  • Het employer brand wordt krachtiger.


Twijfel je nog steeds? Lees in onze case
hoe wij de publieke omroep van Vlaanderen hielpen creatieve talenten te werven met deze strategie!

Meer weten?

Benut het potentieel van jouw personeel maximaal en start met talent management. Heb je nog vragen of behoefte aan advies? Neem contact op met Robert! Hij helpt je graag, zodat jij het team door de coronacrisis heen kunt loodsen.