Personeel behouden recruitment

Personeel behouden? Lees deze vijf tips!

Nieuw personeel aannemen kost je een hoop tijd en geld. Zijn je recruitment inspanningen succesvol en heb je de ideale kandidaat binnengehaald? Dan wil je deze natuurlijk behouden! Personeel behouden is altijd voordelig. Ook werknemers die al voor een langere tijd in dienst zijn, kunnen van veel toegevoegde waarde zijn voor je bedrijf. Misschien heb je ze wel allerlei trainingen en cursussen laten volgen. Hoe je het ook went of keert, jouw personeel heeft veel kennis en vaardigheden bij je opgebouwd. Hoe voorkom je dat deze werknemers je verlaten en dit waardevolle menselijk kapitaal verloren gaat? Wij geven je vijf tips om je werknemers vast te houden

Lees ook: Zo verhoog je de kwaliteit van je vacatureteksten!

Waarom moet ik mijn personeel behouden?

Zoals we hierboven al aankaarten, gaat veel menselijk kapitaal verloren wanneer je afscheid neemt van een werknemer. Je hebt immers veel tijd en geld in hem of haar geïnvesteerd. Maar er is nog een andere reden om zuinig te zijn op je werknemers. Personeel behouden kan namelijk leiden tot continuïteit in de organisatie

Daarbij kan deze loyaliteit een grote pullfactor zijn voor nieuwe werknemers. Blijven werknemers langer bij een organisatie werken, is dat een teken dat zij het blijkbaar naar hun zin hebben bij jou als werkgever. Vooral nu generatie Y een steeds groter deel van de arbeidsmarkt inneemt, is het belangrijk om te weten hoe je ze vasthoudt. Omdat zij continu op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen en ontwikkelingsmogelijkheden, staat deze generatie erom bekend dat zij snel van werkgever veranderen. Dit kan ook opgevangen worden door ze een andere rol binnen de organisatie aan te bieden.

Tip 1: Stimuleer groei en ontwikkeling

De eerste tip die we je dan ook geven, is: geef je personeel de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en verder te groeien in zijn of haar carrière. Bied je werknemers trainingen en cursussen aan en voer regelmatig evaluatiegesprekken. Zo laat je zien dat je ze graag helpt om het beste uit zichzelf te halen. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de loyaliteit van de werknemers, maar ook voor het bedrijf! Er bestaat een grote kans dat een goede investering in je personeel zich terugbetaald.

Tip 2: Toon waardering en erkenning

Jouw waardering laten blijken aan je werknemers spreekt voor zich, zou je denken, maar toch schiet dit er bij sommige werkgevers toch bij in. Doe eens een stap terug en laat je personeel weten dat je hun inspanningen erkent en waardeert. Een complimentje is zo gegeven! Vier grote én kleine successen dan ook samen met je werknemers en laat ze zien dat hun inspanning ertoe doen.

Tip 3: Creëer betrokkenheid

Een betrokken werknemer is een loyale werknemer. Betrokken personeel is immers minder snel geneigd om de werkgever te verlaten. Maar hoe maak je je personeel betrokken? Door het terug te geven! Laat zien dat je betrokken bent bij je werknemers. Investeer bijvoorbeeld in het comfort van je personeel of sponsor één van de initiatieven van een werknemer.

Verstuur ook jaarlijks een enquête om de tevredenheid te meten. Laat het hier niet bij en bespreek de uitkomsten van de vragenlijst in een vergadering. Wat kun jij doen om de tevredenheid te verhogen? Geef je werknemers inspraak bij besluiten en laat hen merken dat je hun mening waardeert. Wanneer ze het gevoel hebben dat ze daadwerkelijk bij kunnen dragen aan het bedrijf, zijn ze bereid om net dat extra stapje voor je te zetten.

Met pre-boarding kun je al vóór de eerste werkdag aan de betrokkenheid van een nieuwe collega werken. Met een online pre-boardingprogramma geef je je werknemer een goede basis en zorg je dat hij zich snel op zijn plek voelt.

Tip 4: Zorg voor een goede werk-privébalans

Velen vinden het moeilijk om een goede werk-privébalans te bewaren. Toch zijn werk en privé onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een hoge werkdruk kan ervoor zorgen dat de werknemer zich niet goed kan ontspannen in zijn vrije tijd. Aan de andere kant beïnvloeden gebeurtenissen thuis de prestaties op het werk. Is de werk-privébalans wel op orde, zorgt dat voor gelukkige werknemers. En gelukkige werknemers nemen niet zo snel de benen.

Hoe kun jij als organisatie je werknemers helpen een goede werk-privébalans te vinden? Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden. Hierdoor kunnen ze hun privéleven en werk goed op elkaar afstemmen. Denk aan: het wegbrengen en ophalen van hun kinderen en dokters- en tandartsafspraken. Ook kun je je werknemers bijvoorbeeld extra verlof aanbieden of een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang.

Lees ook: Personeelsplanning goed doen? Zet je belangrijkste kapitaal in met software!

Tip 5: Vergroot de kracht van het menselijk kapitaal

Hoe behoud je het menselijk kapitaal? Door het te vergroten! Selecteer werknemers bij voorbaat op basis van of hun persoonlijkheidskenmerken, interesses en waarden en kijk of deze bij het bedrijf aansluiten. Tegenwoordig vinden steeds meer werknemers het belangrijk dat hun eigen waarden aansluiten bij die van hun werkgever. Sluiten deze niet op elkaar aan, kan dat dus een reden zijn om de werkgever te verlaten. Een online assessment laat je direct zien welke werknemer het beste bij jouw bedrijf past.

Wees zuinig op je personeel en verspil geen menselijk kapitaal. Verlaat je werknemer je toch? Breng dan de samenwerking tot een goed einde met offboarding. Advies nodig? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.