5 tips voor het verbeteren van je candidate experience
Alle positieve en ook negatieve ervaringen van een sollicitant met jouw bedrijf tijdens het recruitmentproces: dat is de candidate experience. Hoe ervaren jouw sollicitanten het proces? Heeft de sollicitant positieve ervaringen, dan is de kans groter dat hij of zij ‘ja’ zegt en anderen enthousiast over jouw bedrijf vertelt. Heeft een sollicitant echter negatieve ervaringen, zal hij zijn geluk ergens anders zoeken én anderen afraden om bij jou te solliciteren. Dat wil je natuurlijk niet! Daarom geven wij je hierbij 5 tips waarmee je de candidate experience optimaliseert.
Tip 1. Maak het sollicitatieproces zo makkelijk mogelijk
Hoe verloopt jouw sollicitatieproces? Is het voor de sollicitant duidelijk hoe hij kan solliciteren? Hoeft hij geen ontelbare velden in te vullen? En geef je hem de mogelijkheid tot mobiel solliciteren?
Breng het sollicitatieproces van jouw bedrijf eens in kaart en kijk of je het nog aangenamer kunt maken voor de sollicitant. Zorg bijvoorbeeld ook voor laagdrempelige contactopties, zoals via WhatsApp. Of geef ze de optie om ’s avonds te bellen, wanneer ze onder werktijd geen tijd hebben. Voor sollicitanten is het niet kunnen bereiken van de contactpersoon één van de grootste frustraties.
Verplaats je in de sollicitant en bedenk hoe je hem nog beter kunt bedienen. Maak van je sollicitanten ambassadeurs!
Lees ook: 3 redenen om te investeren in mobile recruitment
Tip 2. Communiceer duidelijk over de vervolgstappen
Is de sollicitant op een eerste gesprek geweest? Geef dan duidelijk aan wat de vervolgstappen zijn. Zorg voor open en heldere communicatie gedurende het hele sollicitatieproces. Wanneer het voor sollicitanten niet duidelijk is wat er van hem verwacht wordt en hoe het proces nu verdergaat, heeft dat een negatieve impact op de candidate experience. Laat dan ook tijdig weten hoe het proces eruitziet en wat er van de sollicitant verwacht wordt.
Tip. 3. Zorg voor een snelle doorlooptijd
De lengte van het sollicitatieproces staat ook hoog op het lijstje van ergernissen van sollicitanten. Vaak neemt het proces veel tijd in beslag, waardoor sollicitanten afhaken. En geef ze eens ongelijk! Daarbij heeft de sollicitant waarschijnlijk meerdere sollicitaties lopen. Duurt jouw sollicitatieproces te lang, is hij zo vertrokken naar de concurrent. Zie er dus op toe dat je tijdig actie onderneemt en laat de sollicitant niet wachten tot hij een ons weegt.
Tip 4. Laat de sollicitant kennismaken met de bedrijfscultuur
Het sollicitatieproces heeft niet alleen tot doel om te beoordelen of de sollicitant wel of niet geschikt is. Het is ook een mogelijkheid voor de sollicitant om te kijken of het bedrijf en de bijbehorende cultuur wel bij hem past. Geef hem daarom de gelegenheid om alvast de sfeer op de werkvloer te proeven.
Geef de sollicitant bijvoorbeeld een rondleiding door het pand. Op deze manier krijgt hij al snel een beeld van de bedrijfscultuur. Kleedt het personeel zich bijvoorbeeld formeel of informeel? Hoe praten de medewerkers tegen elkaar bij het koffiezetapparaat? Aan de hand van dit soort signalen kan de sollicitant beoordelen of hij zich hier wel of niet thuis voelt.
Past de sollicitant niet bij de cultuur, kom je daar immers liever tijdens het sollicitatieproces achter, dan na de aanname van de sollicitant.
Lees ook: Zo ziet de toekomst van online recruitment eruit
Tip 5. Meet de candidate experience!
Wil je jouw candidate experience verbeteren? Vraag je sollicitanten om hulp! Geef alle sollicitanten de mogelijkheid om het sollicitatieproces te beoordelen en verbeterpunten te benoemen. Vraag ze wat je kunt doen om het proces nóg aangenamer te maken voor toekomstige sollicitanten.
Je kunt de candidate experience op verschillende manieren meten. Vraag sollicitanten bijvoorbeeld een cijfer te geven voor het wervingsproces met een korte toelichting. Of stuur ze een mailtje met drie klikbare poppetjes: een blij poppetje, en neutraal poppetje en een verdrietig poppetje en vraag ze hun mening te geven door één van de poppetjes aan te klikken.
Op deze manier toon je ook dat je de ervaring van de sollicitant belangrijk vindt en dat je betrokken bent als werkgever. Mocht de sollicitant niet aangenomen worden, houd hij er hierdoor wellicht wel een positief gevoel aan over. Hiermee vergroot je de kans dat hij jou als werkgever bij vrienden en kennissen aanraadt.
Hulp nodig bij het optimaliseren van jouw candidate experience? De specialisten van HROffice helpen je graag je sollicitanten nóg beter te bedienen. Neem contact met ons op!