werving en selectie

Mag het wat minder? Zo voorkom je overbodige kosten aan werving- en selectiebureaus

Jaren geleden werd het einde van werving- en selectiebureaus voorspeld, maar niets is minder waar. Nog steeds maken veel organisaties gebruik van bureaus om vacatures te vervullen. Er zijn nu eenmaal gegronde redenen om met ze samen te werken. Bovendien heeft de bureauwereld innovatieve stappen gezet. Toch is het lang niet altijd nodig om een bureau in te schakelen. Zeker niet als je kosten wilt besparen! In deze blog vertelt Martijn Smit, Creative Strategy Director AdverStrategy, wanneer je nu wél een bureau inzet. En wanneer niet.

Wanneer het wél tijd is om een bureau in te schakelen

Heb je haast bij het vervullen van een vacature? Is het profiel dat je zoekt schaars? Of gaat het om een functie die van kritisch belang is voor het succes van de organisatie? Dan is een bureau inschakelen een verstandige keuze. Al zijn er kostentechnisch wel een aantal overwegingen om rekening mee te houden. Mijn advies: probeer eerst zelf te werven voordat je de vacature neerlegt bij een bureau. Want als 80 procent van jouw vacatures hetzelfde zijn, dan zorg je ervoor dat je verdomd goed bent in die 80 procent. Functies waar ikzelf bureaus voor inschakel, zijn salarisadministrateurs, legal en sales. Waarom? Omdat ik het lastige vacatures vind en ik deze mensen niet in mijn netwerk heb. Dan bespaar ik liever tijd en moeite door een specialist in te zetten. Ook geloof ik dat je directie functies beter met een extern bureau kunt oppakken. Al is het maar om onpartijdig te kunnen zijn in het selectieproces.

Groeidoelstellingen realiseren door Recruitment Process Outsourcing

In de huidige markt kiezen steeds meer organisaties voor een Recruitment Process Outsourcing (RPO) constructie. Een van mijn bevriende concullega’s, Joaquin Urbina van Manpower Group, blinkt hierin uit. Hij ontwikkelde een boutique RPO oplossing voor zijn klanten. Slim hoe hij de sourcing capaciteit van Manpower Group gebruikt om zijn klanten te ondersteunen in combinatie met een mooi partnernetwerk en de kennis van Manpower. Als onderneming wil je de focus vooral leggen op je corebusiness. Dan is het niet verkeerd om recruitment uit te besteden. Soms heb je gewoon hulp van buitenaf nodig om je groeidoelstellingen te realiseren.

Waarom je niet meteen een bureau inzet

Een slechte strategische recruitment- en personeelsplanning en het gemis van een helder plan zorgen bij veel organisaties voor onnodige kosten. Het gevolg is dat je bureaus moet inschakelen als je plotseling voor een verrassing komt te staan. Maar het kan ook anders. Ik bespaar zo’n 53 procent op het wervingsproces van mijn klanten. Vooral door een slimmer proces neer te zetten en te innoveren op het gebied van technologie. Ik ben er heilig van overtuigd dat bijna alle organisaties zo kunnen besparen op algemene wervingskosten.

Hulp nodig bij je recruitmentproces en het verlagen van je wervingskosten?

Wil je kosten besparen? Dan is het slim om veel zelf te doen. Waar te beginnen? Ontwikkel een goed recruitmentproces, zet in op employer branding en job markaeting en ervaar dat je niet voor alles een bureau hoeft in te zetten. Heb je hier ondersteuning bij nodig? En wil je tips over hoe je kunt besparen op wervingskosten? Ik kom graag koffie drinken om te bespreken hoe je een businesscase maakt om je directie te overtuigen. Stuur mij een mail en ik neem contact met je op!