OFFBOARDING

Je eigen ambassadeurs door goede offboarding

Je zorgt goed voor je personeel en hebt je onboarding-programma op orde. Je hebt tijd en geld gestoken in het vinden en behouden van je personeel. Toch ontkom je er niet aan dat ook mensen je organisatie verlaten. Dat gebeurt vrijwillig omdat ze hun carrière elders willen voortzetten of ze dienen te vertrekken. Wat de aanleiding ook is, zorg ervoor dat je vertrekkende medewerker ambassadeur is en blijft van jouw bedrijf.

Hoe offboarding bijdraagt aan je werkgeversimago

Recensies op Glassdoor zijn niet altijd mals. Oud werknemers die hun ex-werkgever met de grond gelijk maken. Terecht of niet, goede reclame voor je bedrijf is het in ieder geval niet. Voor veel bedrijven is het op dit moment lastig om aan (goed) personeel te komen. Het helpt dus niet als jij als werkgever slecht te boek staat in de markt. Voor jou tien anderen waar ze aan de slag kunnen.

Hoe offboarding bijdraagt aan je werkgeversimago

Het loont dus om tijd te steken in een goed offboarding programma. Een vertrekkende collega is net als je bestaande medewerker, een visitekaartje van je onderneming. Je hebt tijd en geld gestoken in zijn of haar ontwikkeling, ze hebben vakkennis opgedaan in de praktijk die jij ze geboden hebt. Zij kunnen ook die potentiele collega’s enthousiasmeren om bij jou te komen solliciteren. Ze kunnen zorgen voor new business, omdat ze hun nieuwe werkgever als klant bij jou kunnen aandragen. Onderzoek toont aan dat de wijze waarop medewerkers vertrekken voor een groot deel bepaalt hoe zij terugkijken op hun werkgever. Deze ervaring zie je dan ook direct terug in je werkgeversimago.

OFFBOARDING

Hoe moet je hier dan mee omgaan?

Zorg dat je een gedegen pre-boarding, onboarding en offboarding programma hebt staan. Vraag hiervoor advies aan professionals als Appical. Zorg daarnaast altijd voor een exit gesprek en luister naar je vertrekkende medewerker. Organiseer altijd een afscheidsmoment, dit hoeft niet groots te zijn. Alle aandacht is positief, spreek je waardering uit en wens ze succes met het vervolg van hun carrière. Communiceer tijdig het vertrek naar collega’s en voorkom dat het vertrek niet rondwaard binnen je bedrijf zonder onderbouwing. Wees dus open en transparant, zorg voor een goede overdracht en sta er voor open om als referentie op te treden.

Samen bouwen aan een offboarding programma?

Kortom, jij bepaalt je werkgeversimago door een goede werkgever te zijn, ook als werknemers je bedrijf verlaten. Bij AdverStrategy helpen ze je graag bij het verbeteren van je Employer Value Proposition. Ook HROffice staat voor je klaar om samen met jou je HR-proces te optimaliseren. Een goed offboarding programma mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.