Creatieve ideeenLR

Meer engagement bij je stakeholders voor een succesvol recruitmentproces? Lees deze tips!

Recruitment is de afgelopen 25 jaar erg veranderd. Vroeger waren er nog kaartenbakken, faxen en advertenties in de krant. Maar dat is verleden tijd sinds de komst van technologie. In de praktijk heeft HROffice hier dagelijks mee te maken. De wereld van recruitment verandert en daarmee ook je proces en de samenwerking met stakeholders. Want wie haak je aan op de beste manier in het recruitmentproces? Collega Martijn Smit deelt 3 waardevolle, pragmatische tips.

1: Geef HR inzicht

Ik heb zelf een relatie met een HR manager, ik noem haar altijd “mijn juffrouw Jannie van PZ”. Ik merk dat zij al dat digitale recruitment geweld van tegenwoordig spannend vindt. Dat snap ik ook wel. Want het gaat over data, conversie en targeting terwijl zij veel meer op de mens is gericht. Ook ervaar ik dat recruiters het vaak lastig vinden om HR te overtuigen van het belang van een goed ATS systeem. Ik ken zelfs enkele HR managers die hun recruitment nog het liefst in spreadsheets doen.

Tip: Geef de HR-afdeling inzicht in de mogelijke tijdsbesparing. Zo hoef je geen dubbele data meer in te voeren als er een goede koppeling is tussen het ATS en je HR-systeem. Dat werkt!

Lees ook: HROffice Connect verlaagt interne bezetting van de HR afdeling met 40%

2: Neem je manager mee op candidate journey

Een recruitmentproces is pas succesvol als je de manager vanaf het begin meeneemt in de candidate journey. Veel recruiters vergeten dit. Een voorbeeld uit de praktijk. Ik implementeer momenteel een recruitmentproces binnen de zorg. Deze organisatie kiest ervoor om de selectie in de lijn te beleggen. Dat kan prima, al wil je als afdeling recruitment wel homogeniteit binnen je recruitmentproces. Elke manager behoort op dezelfde manier gesprekken af te nemen. Zo zorg je ervoor dat gesprekken oplijnen met de Employer Value Proposition. Bij deze zorgorganisatie kozen we daarom voor een “roadshow” langs alle managers. Die bleek ontzettend waardevol. Over het algemeen heeft een manager weinig behoefte aan te veel recruitment poespas. Een manager wil billen op lege stoelen. Het “hoe” interesseert ze meestal minder. Maar door een serie presentaties waarin er een toelichting kwam op de “hoe” werd de manier van gesprekken afnemen gestroomlijnd. En hierdoor het effect vergroot.

Tip: Neem je manager mee in het verhaal en zorg dat het proces volledig dummy proof is. Maak het eenvoudig om kandidaten te beoordelen, in te plannen en af te wijzen. Dit is echt de basis van een goed ATS systeem. Recruitment is een dienstverlenend vak, dus maak het je interne klant – de manager  –  zo makkelijk mogelijk.

Lees ook: Optimaliseer de candidate experience met een ATS

3: Betrek de IT-afdeling

In de dagelijkse praktijk merk ik dat we steeds vaker om tafel zitten met een IT-afdeling. Ondanks dat HROffice een SaaS oplossing biedt, die redelijk “Plug & Play” is en autonoom kan draaien. Toch zijn de jongens van IT steeds meer betrokken bij implementaties. Uiteraard komt dit voort uit de veiligheid van het systeem en alle regelgeving zoals de AVG.

Tip: Betrek de IT afdeling al bij de eerste gesprekken met jouw ATS leverancier. Wees kritisch en laat de leverancier de volgende vragen beantwoorden: Doen jullie aan Pentesten? Hoe zit het met jullie support? Hebben jullie een Privacy Officer? En vraag ook om referenties wat betreft support. Zo krijg je direct een reëel beeld van de leverancier en merk je of hij de juiste is. Of door de mand valt!

Lees ook: Van complexe data naar begrijpelijke taal

Hulp nodig bij het overtuigen van je stakeholders?

Bij HROffice staat een groot support team voor je klaar als het gaat om ATS systemen. Wil je hier meer over weten? Of wil je verder sparren om je stakeholders te overtuigen? Stel je vraag per mail of plan binnen één minuut een demo om het werkgemak zelf te ervaren.