In de afgelopen paar jaar zien we een stijging in het aantal nieuwe soorten personeelsplatformen (bijv. Fiverr, HROffice Workforce Management, Fieldglass, Fuel50, Rallyteam). De dynamiek achter deze platformen is anders dan die van de oudere vacaturesites. Op de meeste van deze platformen worden het profiel en de vaardigheden van de werknemer weergegeven en jij, als organisatie (of andere partij), betaalt een bepaald bedrag om diegene voor een specifiek project voor een beperkte tijd in te huren. De oudere vacaturesites en werkplatformen steken op een heel andere manier in elkaar. Op een werkplatform plaats je een globale vacaturebeschrijving, dan krijg je een lijst met sollicitanten en selecteer je iemand voor de lange termijn.
Als HROffice zijn we door een groot mediabedrijf gevraagd om te adviseren bij het opzetten van een systeemplatform voor personeel. Wat dit platform onderscheidde van een vacaturesite, planningsoplossing voor interne hulpbronnen, etc., was het volgende:
- externe partijen en interne medewerkers kunnen op dezelfde projecten solliciteren;
- de focus ligt op iemand inhuren vanwege vaardigheden en een project;
transparante kosten; - toewijzing werd geleid door de inbreng van de medewerkers (je bepaalt zelf aan welk project je wil werken);
- toegang tot andere kennisnetwerken op hetzelfde platform om kennis delen te stimuleren;
- evaluatie van vaardigheden en ervaringen van het hele personeel om de kwaliteit te optimaliseren.
Als we met organisaties in gesprek gaan, komen we er vaak achter dat hun personeelssystemen in hoge mate gesloten zijn en weinig inzicht in potentiële projecten geven. Door een gesloten systeem loop je niet alleen geweldige talenten mis, maar veroorzaak je waarschijnlijk ook vertraging in jouw bedrijf.