Dit zijn de vijf belangrijkste HR-trends voor 2021
2020 is een onverwachts jaar geweest, met de komst van Covid-19 en de grote invloed die het virus heeft op onze manier van werken. Ook voor HR is dit een bewogen jaar. Door de hoge werkdruk worden HR-processen en de veerkracht van organisaties flink op de proef gesteld.
Omdat deze invloeden ook effect hebben op het jaar 2021, nemen we jullie graag mee in de vijf belangrijkste HR-trends die onze experts verwachten voor aankomend jaar. Zo kun jij jouw HR-afdeling én strategie goed voorbereiden op 2021.
Verwachte trends voor 2021:
Trend 1: Skills en competenties steeds belangrijker
Afgelopen jaar bleek talent steeds meer een schaars goed, en naar verwachting zal deze trend zich in 2021 doorzetten. Met name de vraag naar de juiste digitale skills is er eentje die alleen maar toe zal nemen. De focus voor HR zal daarom in het nieuwe jaar liggen op het aantrekken van de juiste skills en competenties bij sollicitanten en het ontwikkelen ervan bij werknemers.
Voor recruitment zal het belangrijk worden sollicitanten te scoren op persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden. Zo kan gemakkelijker de juiste match gemaakt worden voor openstaande functies. Vanaf daar is het aan HR om medewerkers op diezelfde vaardigheden te beoordelen en bijvoorbeeld bijscholing aan te bieden om eventuele missende skills te ontwikkelen.
Doe je dat goed als werkgever, dan is dit eigenlijk ook weer een mooi stukje employer branding. Want het maakt het extra leuk voor medewerkers om onderdeel te blijven van je team en mogelijk anderen aan te trekken voor een functie in jullie bedrijf.
Bij HROffice volgen wij de ontwikkelingen omtrent de soft skills en competenties op te voet. Ook zijn wij bezig deze nieuwe ontwikkelingen te implementeren in onze recruitment software (ATS). Hierdoor wordt het voor jou makkelijker om werknemers juist op die soft skills en competenties te laten scoren. Het doel hierbij is om betere kandidaten te vinden, en zo de instroom– en doorstroomprocessen soepel te laten verlopen.
Trend 2: Curriculum vitae maakt plaats voor skills rapport
Met het groeiende belang van de soft skills en competenties, lijkt het einde in zicht voor het gewone cv. Naar verwachting zal deze opsomming aan eerdere werkgevers en diploma’s plaats gaan maken voor een zogenaamd ‘skills rapport’. In dit skills rapport beschrijven kandidaten hun (soft)skills en de competenties waarover zij beschikken. Het wordt dus steeds belangrijker voor zowel werknemers om zich te onderscheiden op basis van deze factoren, als voor werkgevers om de gewenste skills goed te formuleren per functie.
Ook drijfveren, ambities en ontwikkelgebieden zullen in het skills rapport omschreven worden. Wat drijft de kandidaat? Welke ambities heeft zij of hij? En waar wil de kandidaat zich in ontwikkelen? Al deze factoren zullen worden meegenomen in het werving- en selectieproces van kandidaten om tot de juiste match te komen.
Naar verwachting gaan wij bij HROffice in de toekomst ook het CV loslaten binnen ons ATS, en komt de focus te liggen op de ondersteuning van het skills rapport. Wil je op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief onderaan deze pagina.
Trend 3: Meer geautomatiseerde en uitgebreidere ATS-systemen
Om al die ontwikkelingen bij te houden, zullen ATS-systemen moeten opschalen in automatisering en uitbreidingen. Iets wat het recruitmentproces alleen maar ten goede kan komen, het maakt het immers alleen maar efficiënter. Op de langere termijn zullen hier je cost-per-hire en time-to-hire bijvoorbeeld door afnemen.
Weten hoe je cost-per-hire en time-to-hire meet? Dat lees je in deze blog over recruitment ROI
Uitbreidingen kunnen bijvoorbeeld ingaan op de soft skills en competenties. Door matching op die factoren vervolgens te automatiseren vind je veel sneller een geschikte kandidaat voor een specifieke vacature of openstaande functie.
Naast soft skills en competenties zullen de ATS’en ook in moeten gaan spelen op drijfveren, ambities en ontwikkelgebieden. Alleen op die manier kan het voor gebruikers makkelijker worden goed in te spelen op de ontwikkelingen die er aankomend jaar komen gaan.
Trend 4: Faciliteren van werken op afstand
Wie thuis kán werken wordt gevraagd dit te doen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Hoelang dit nog gaat duren weet niemand, maar voorlopig is dit het beeld wat men in 2021 verwacht te blijven zien. Sterker nog: onze experts verwachten dat de verschuiving van werken op kantoor, naar werken vanuit huis of op een gefaciliteerde werkplek in de buurt, de norm wordt.
Voor HR betekent dit inspelen op de uitdagingen die daar weer bij komen kijken. Want hoe houd je medewerkers blij, als de situatie het hen lastig maakt. Voor veel medewerkers is het leven één grote werkweek geworden. Zonder goede werkplek is het haast onmogelijk om werk en privé gescheiden te houden.
Daarbij brengt thuiswerken ook een lastenverhoging met zich mee: hogere energierekeningen, lunches die niet meer door kantoor gefaciliteerd worden en voor veel ouders de uitdaging om hun kinderen ook tijdens werktijd bezig te houden.
Een tip van onze experts: kijk of het mogelijk is het aanbod in leaseauto’s (gedeeltelijk) te vervangen met een gefaciliteerde werkplek. Er zijn ook organisaties die de lasten van het thuiswerken (deels) vergoeden.
Het belangrijkste? Wees flexibel en denk mee. Want ook gehoord worden is belangrijk voor tevreden medewerkers.
Trend 5: Artificial Intelligence voor een efficiënter werfproces
Tot slot, een laatste voorspelling van onze professionals: ATS’en zullen in 2021 meer Artificial Intelligence en machine learning toepassen voor een efficiënter werfproces.
In de strijd naar de geschikte kandidaat (mét talent) gaat Artificial Intelligence een uitkomst bieden en de instroom-, doorstroom- en uitstroomprocessen slimmer en efficiënter maken. AI matcht automatisch de gevraagde competenties aan de juiste kandidaat, en doet het liefst nog een duit in het zakje voor de verdere ontwikkeling van medewerkers. Zo kun je jouw personeel zo goed mogelijk begeleiden in hun loopbaan volgens hun ambities en dromen, maar natuurlijk ook prestaties. In de nabije toekomst zal ook onze software steeds meer gebruik gaan maken van slimme data om klanten nog beter te kunnen servicen.
Niet alleen werkgevers profiteren van deze slimme systemen, ook kandidaten zijn beter geholpen door het sneller vinden van de juiste baan. Bij het doorgeven van skills en competenties geeft dit slimme systeem direct vacatures die het beste op de kandidaat aansluiten. In hoeverre zet jij Artificial Intelligence al in bij het wervings- en selectieproces?
Lees verder: Zo trek je in tijden van corona goede kandidaten aan
Inspelen op de HR-trends voor 2021
HR staat voor vele uitdagingen aankomend jaar, waar we gelukkig ook goede oplossingen voor kunnen bieden. Wij verwachten in ieder geval ontwikkelingen te zien op het gebied van de vraag naar talent door middel van soft skills en competenties en de uitfasering van het cv, maar ook op het gebied van uitgebreidere ATS’en om beter in te kunnen spelen op de alsmaar toenemende war for talent. 2021 zal daarnaast ook in het teken staan van het faciliteren van thuiswerken en een beetje meer artificial intelligence om ons werk nog een stukje leuker te maken!
Bereid je voor op volgend jaar door met HROffice in te spelen op de HR-trends voor 2021 die onze experts verwachten. Met de uitbreidingen binnen onze recruitment software kun jij je kandidaten een betere instroom, doorstroom en uitstroom bieden, en vang je bijvoorbeeld de verdwijning van het curriculum vitae gemakkelijk op.
Kun je nog wel wat hulp gebruiken met de voorspelde trends? De experts van HR Office helpen je graag. Neem contact met ons op en één van onze experts vertelt je graag meer in een persoonlijk gesprek, of plan een demo in om meer over ons ATS te leren.