Interne Mobiliteit

De gezondheid van je organisatie bevorderen? Check je interne mobiliteit!

Roeien met de riemen die je hebt. Dat klinkt misschien wat zwaar, maar met de huidige schaarste op de markt, is dit wél realiteit. Logisch dus dat jij je als HR-professional afvraagt hoe je dan het meest uit je bestaande medewerkers haalt. In mijn beleving begint het bij interne mobiliteit. Zeker als je de organisatie gezond wilt houden, ambitie hebt om te groeien én je medewerkerstevredenheid wilt bevorderen. In deze blog legt Martijn Smit, Creative Director Adver Strategy, uit hoe je interne mobiliteit binnen je bedrijf vergroot. En hoe het absoluut niet moet.

Hoe het niet moet

Jaren geleden deed ik een project voor een grote verzekeraar. Het doel: veertig SAP-consultants werven. Toevallig was ik in die tijd een van de beste SAP recruiters in de markt. Vóór dit project werkte ik als recruitment manager bij van een van de snelst groeiende SAP adviesclubs in Europa. Ik wist alle ins en out van SAP. Ik leefde SAP. Mijn collega-recruiters noemde me zelfs gekscherend Appelsientje. Oftewel, ik was helemaal klaar om te hunten en impact te maken! Maar, op het moment dat ik startte bij deze grote verzekeraar, nam juist een groot aantal IT-professionals afscheid. Zij waren door de jaren heen blijkbaar niet mee ontwikkeld met de organisatie.

Interne mobiliteit: waar was je?

Voor het eerst in mijn carrière was ik stomverbaasd over het schijnbare gebrek aan ambitie bij deze medewerkers. Ik vroeg aan een IT-er die intern had gesolliciteerd: “Maar toen ze die AS400 kasten naar buiten reden, had jij niet zoiets van: ‘ik moet mijzelf gaan ontwikkelen’?”. Toch is het te gemakkelijk om alles neer te leggen bij de medewerker. Ja, er zijn genoeg mensen met een baan in plaats van een loopbaan. Maar onderschat ook de rol van de organisatie niet.

Hoe het wél moet

Vanzelfsprekend investeert je organisatie in opleidingen en trainingen. Is er goede begeleiding en een empathisch management. En het allerbelangrijkste: er is te allen tijde oog voor de huidige medewerkers. Dat begint al aan de poort. Bij het selecteren van de beste mensen, door gebruik te maken van een goed ATS systeem en te selecteren op groeipotentie. In een recruitmentproces mag een recent CV niet ontbreken. Maar waarom vragen wij dit ook niet elk halfjaar van onze interne medewerkers? Binnen detachering is dit de normaalste zaak van de wereld. Hiermee laten detacheerders de meerwaarde van hun medewerkers zien aan werkgevers. Een slimme methode die ik zelf toepas om binnen mijn ATS, talentpools met interne medewerkers aan te leggen.

Maak gebruik van technologie

Zeker nu we werken in een tijd van squads en tribes is het waardevol om technologie in te zetten voor interne mobiliteit. Neem bijvoorbeeld het onboarding-proces. HROffice werkt veel met Appical, dé onboarding app. Met deze app stel je duidelijke ontwikkeldoelen. Meteen vanaf de start en tijdens de onboarding van de kandidaat. We koppelen zelfs opleidingsinstellingen aan de ATS systemen van onze klanten. Zo krijgen medewerkers permanent opleidingen aangeboden. Ons neusje van de zalm was een project voor VRT, de Belgische omroep. Hier maakten we een heuse  dating app voor talent om de interne mobiliteit te vergroten. Zo matchten medewerkers zichzelf aan nieuwe projecten. En het werkt!

Wat werkt voor jou?

Een gezonde organisatie bevordert de interne mobiliteit. En voor elk fase daarvan  is er wel een technische oplossing. HROffice denkt hierin graag met je mee. Want het mooie is: met flexibele SaaS-technologie en API-koppelingen vinden we altijd een oplossing die bij jouw organisatie past.